2022. feb 11.

Új elnök az Artisjus élén - A Bikini alapítóját Németh Alajost választotta az Egyesület

írta: Lenabella
Új elnök az Artisjus élén - A Bikini alapítóját Németh Alajost választotta az Egyesület

Fontos tudnivaló: online jogdíjak | Alapszabály-módosítások | Új Zeneipari Jelentés

 

nemeth.jpg

  Mint ahogyan, a hvg.hu hírportálon is olvasható, Németh Alajost (Lojzit) választotta az Egyesület vezetősége az Artisjus új elnökének. A Bikiniből ismert dalszerző-előadó az Egyesület tizenötödik elnöke, a korábban nyolc éven át az Artisjust vezető Madarász Ivánt váltja a poszton. Az Artisjus rendszeresen küld e-mailt a legújabb fejleményekről a tagoknak.

„Zene nélkül biztosan szomorúbb lenne a világ. Szeretném megköszönni az alkotóművészeknek, hogy zenéikkel, dalaikkal, dalszövegeikkel, verseikkel nap mint nap feltöltik az emberek szívét pozitív tartalommal. Legfőbb célom elnökként, hogy a teljes átláthatóságot ezután is biztosítsuk az Artisjus működésével kapcsolatban és tovább erősítsük az egyesület egyre kedvezőbb megítélését” – nyilatkozta a megválasztása kapcsán az elnök.

nemethalajos.jpg

 

Lojzi zenei pályáját eddig Máté Péter-, Artisjus-, Fonogram- és Magyar Zenei Díjjal, valamint Magyar Érdemrend lovagkereszttel ismerték el.

Bővebben: https://bit.ly/3LjFciQ

nemeth.jpgnemeth.jpg

Online platformokon hangzanak el szerzeményei? Fontos tudnivaló!


Akár YouTube-on, Spotify-on vagy más online platformon szerepelnek dalai, zeneművei, rendkívül fontos, hogy a szerzemény már be legyen jelentve az Artisjusnál legkésőbb annak a platformra való feltöltésekor. Míg pl. az élőzenei, rádiós elhangzásoknál az azonosítatlan művek listájára („függőszámlára”) kerülnek a nem bejelentett művek, az online platformok esetében ez nem minden esetben van így.  Nem érdemes kockáztatni, kérjük, feltétlenül jelentse be hozzánk minden új zeneművét a megjelenése előtt.

ISWC: International Standard Musical Work Code

A műbejelentés mellett ugyanilyen fontos, hogy a művek bejelentésekor (vagy amikor rendelkezésre áll), adja meg minden esetben azok ISRC kódjait is. Ha ismerjük egy adott dal, zenemű ISRC kódjait, ez az adat végsősoron elősegíti a nyilvános elhangzásokért járó gyorsabb jogdíjkifizetést. Az ISRC ugyanis nagyban megkönnyíti a zenemű vagy a dal beazonosítását, miután értesítést kapunk a szerzemény nyilvános lejátszásairól. Különösen az online elhangzások azonosításában van fontos szerepe.

Linkgyűjtemény
Minden tudnivaló a művei bejelentéséhez: https://bit.ly/3LmYPGI
Mi az ISRC kód? https://bit.ly/miazisrc
Így lehet megadni az ISRC kódot a SZIR-ben: https://bit.ly/isrcvideo
Szerzői jogdíj a YouTube-ról: https://bit.ly/YouTube_SzerzoiJogdij
 
Adóigazolás a 2021-es jogdíjakról


Ha Ön részesült 2021-ben jogdíjfelosztásból, értesítjük, hogy az adóbevallásához szükséges adóigazolást eljuttattuk Önnek online vagy postai úton. Ha már regisztrált a Szerzői Információs Rendszerbe, az adóigazolást a Profil/Üzenetek menüpontban találja meg. Ha még nincs SZIR-hozzáférése, és kapott jogdíjat tavaly az Artisjustól, a nálunk regisztrált postai címére küldtük el a dokumentumot. Annak érdekében, hogy jövőre már kényelmesen, online érhesse el adóigazolását, regisztráljon a SZIR-be mielőbb: ügyfélkapun keresztül online (http://bit.ly/online_szir_reg), vagy személyesen (időpontfoglalással, http://bit.ly/2wMbktP ).
 
Itt a legújabb Zeneipari Jelentés


A pandémia következtében a 2019-es rekordévhez képest 2020-ban 70%-kal esett vissza a fellépések száma, míg az élőzenei koncertek 74%-kal csökkentek – a 2020-as év főbb eredményeit összefoglalva jelent meg a Zeneipari Jelentés köztes száma. Pár adat a jelentésből: a zenészek többségének kevesebb mint felére csökkent a zenei tevékenységből származó bevétele. 27%-kal csökkent a felosztott jogdíjak összege, azonban az új művek regisztrációja jelentős mértékben nőtt az Artisjusnál.

Az új zeneipari jelentés innen tölthető le: http://www.zeneipar.info/
A jelentésről szóló rövid összefoglaló itt található: https://bit.ly/34teMur

Szólj hozzá

zeneipar zenész hvg elnök adóigazolás jogdíjak zeneszerzés Artisjus új művek ISRC kód