2016. ápr 22.

Az én városom Kecskemét

írta: Lenabella
Az én városom Kecskemét

Léna szerint....

 

dscn0373.JPG

 

 

„ Mennyi kecske, mennyi mét! Legyen a neve Kecskemét!" -  

mondta Mátyás király mikor meglátta e város állatait és mezőit."

A legenda szerint így nevezte el Mátyás király a várost. 

Érdekességképpen jó tudni a város nevének eredetét.

1. Kecskeváros 

  Egyes nyelvészek is a kecske szót tekintik    alapnak, a mét pedig járást, menetet jelent.         Bolgárul a „koziczkametakecskejárást jelent. A kecske mellett szól, hogy a 13. században Szent Miklós püspök – a legrégibb helybéli templomnak – a Barátok templomának védőszentje, a megtérített új híveknek tenyésztésre kecskét ajándékozott. Az egykori történelmi iratok Aegopolisnak, azaz Kecskevárosnak hívták a települést, s a város régi, állatot megjelölő égetőbélyegzője a Bak csillagkép jegyével egyezett. A wikipédia lexikon szerint Kecskemét horvát neve két alakban létezik. A hercegszántóiak Kečkemerac-nak, a felsőszentivániak Kečkemit-nek nevezik. Így már több elképzelésünk lehet a városképről, a helyi hagyományokról és a népszokásokról. A Hirös város elnevezés is ismert, főleg a Hirös Hét Fesztivál, a bor és pálinka napok idején. Az igazi tavaszi kikapcsolódás végigmenni a Hirös város borutcáján,  megkóstolva a különböző borokat, pálinkákat majd jókat dalolászni a helyiekkel. Aztán karaokizni az utca elejére érve, mikor már senki sem józan. Akkor már a Tudomány és Technika házát is Taj Mahal-nak látja az arra járó ember Nem is csoda, hiszen annyira szép stílusú a régi zsinagóga épülete, hogy első látásra mindenki beleszeret.

2. Szerelemváros

800px-synagogue_of_kecskemet.jpgtaj_mahal_agra_india.jpg Nevezhetném akár a Szerelem zsinagógájának is, hiszen megérdemli a nevet. Az is lehet, hogy ez a templom a szerelem jeléül épült, megpecsételve ezzel egy örökre szóló házasságot. A rózsaablak is erről árulkodik, hiszen a romantikus építészet stílusjegye. Személy szerint az egyik kedvenc helyem, mivel hétköznap egy hangulatos kávézó, hétvégén pedig koncertek is vannak. Ráadásul a kulturális programok is mindig változatosak.  Hogy a dicséretet folytassam városomról és büszkeségeiről, le kell írnom azt is, hogy Kecskemét az egyik legszebb művészváros az országban és egyben a gyermekek városa is, mivel nekünk van az egyetlen olyan főterünk, ahol van 0 km kő, amiről le lehet csúszni a kicsiknek, és ahol a legtöbb babakocsis szülő tölti az idejét önfeledten. A híres békás szökőkút átépítése óta, már van  kislány a teknősbékával szökőkutunk is, ami eszünkbe juttatja gyermeki álmodozó énünket.

3. Álomgyár

magyar-nepmesek-400x250.gif

   Mondhatom azt is, hogy a mesék, a rajzfilmek álomgyára ez a város. A Rajzfilmstúdió is e város büszkesége, mivel itt készültek a Magyar népmesék, és más rajzfilmek egy része, mint pl.: A Vízipók-csodapók, Mesék Mátyás királyról.., és mai napig itt készülnek a legjobb animációk. Sorolhatnám a jobbnál-jobb helyeket még - mint pl.: a Kerámia stúdió, Ifjúsági otthon és Otthon mozi, Planetárium..-, de se vége, se hossza nem lenne soraimnak. A Cifrapalota már önmagában egy népmeséből pottyant mézeskalács házikónak néz ki, aminek mintha marcipánból lennének az ablakai.  

cifra.jpg

cifra-palotas.jpg

 

 

 

 

 

 Az én városom Kecskemét, szépen fejlődő és virágzó minden téren, legyen szó akár az újjáépítésről, az épülő új campusról, a kulturális eseményekről vagy a tehetséges fiatalokról és a híres művészeinkről, akik mindig alkotnak valami újat és maradandót a következő generációnak.  Emellett moziban, filmekben sincs hiány nálunk, nem beszélve a KAFF animációs filmfesztiválról sem, ami szintén a helyiek kreativitásáról árulkodik.  Köszönet és tisztelet jár sok újításért városunk polgármester asszonyának Szemereyné Pataki Klaudiának, aki nőként képes erős vezetőként helytállni a mindennapokban. 

4. Domb Beach

domb_wakeboard_centrum3.jpg

 A nyár közeledtével a természet kedvelőinek is van lehetőségük a kikapcsolódásra. A Vasútpark a legjobb hely a deszkásoknak és a bringás fiataloknak, padon ülő pároknak, kutyasétáltatóknak, a régi KTE pálya pedig a futóknak és sportolóknak nyújt nagy teret. A Domb szabadidőpark a következő világhírű hely lehetne, ha kiraknánk nagy betűkkel rá a Kecskemét feliratot, akkor Hollywood elbújhatna mögöttünk. Jó pár éve az extrém vízi sportoknak is kedvez a strand, hiszen lehet vízisíelni, wakeboardozni is. Szóval nemsokára lehet vízi-deszkára pattanni és hajrá, írány a víz! Én párszor próbáltam ezt vízi-lovaglást és sokadszorra sikerült meglovagolni a hullámokat. De amikor leestem, akkor jött a mentőcsónak és szerencsére kivittek a partra, úgy hogy nem kell aggódni, Baywatch csapat itt is van a Domb beachen, nem csak Amerikában a Miami beachen.

   Remélem ezúttal sikerül bejutnia a városnak az OPEN’19- Európa Ifjúsági Fővárosa pályázat döntőjébe. Tavaly is nagyon közel állt hozzá, most szurkolnunk kell, hogy bekerüljünk és sok nemzetközi programot rendezhessünk.  

Írta: Nagy Heléna  2m.jpgopen.png

Blogger http://lenastyle.siterubix.com/ 

nagy.helena89@gmail.com

 

Szólj hozzá

kultúra város kecskemét nyaralás kecske domb népmesék cifrapalota rajzfilmstúdió open 2019