VII. Kistérségi Borverseny Szakmáron
3 kategóriában bronz, ezüst és arany minősítést értek el a gazdák
Február 19 -én szombaton került megrendezésre a VII. Kistérségi
Borverseny Szakmáron. Mintegy 40 bormintát kóstoltak végig a zsűri
tagjai, hogy aztán kihirdessék a település legkiválóbb minőségű fehérborát,
rozé borát és vörösborát. Marosvári Gábor szervezővel beszélgettünk a
borkóstolón.
„2015-re datálódik az első ilyen jellegű rendezvény, hiszen ekkor kezdtük el
harmadmagammal ezt a borverseny szervezését, a borok gyűjtését, a gazdák
megkérdezését. Mindenki lelkesen fogadta ezt a kis megmozdulást, -végre a
faluban is történik valami,- ahogyan szokták mondani. Hozták a mintákat,
készítették a borokat. Az első egy kicsit gyengébbre sikerült, de minden kezdet
nehéz. A régi szokásoknak híven fahordóban érlelték a borokat, ideje múlt
technológiával, ha lehet így mondani. Nosztalgikus ízek jöttek elő, olyan, mint
amit a nagypapa hordójából kinyer az ember. Ez mára hála Istennek
megváltozott, így évről évre szebb is, kerekebb is, egészségesebb is, jobb
minőségű borokat állítanak elő a borászok.”-mondta Marosvári Gábor
szervező.
A helybeli gazdák mellett Homokmégyről, Öregcsertőről, Kalocsáról,
Dunapatajról, Hartáról érkeznek évről évre a házi bor készítésével
foglalkozó borászok. A fehérborok kategóriáját fejezték be éppen a bírák,
amikor ott jártunk.
„Nagyon szép borokat tettek elénk a gazdák. Mind minőségben, ízben,
zamatvilágban telt, szép fehér borok vannak előhozva. A gyümölcsös, friss
borok. Csak pozitív dolgokat tudok erről mondani.”-mondta Marosvári Gábor
szervező.
Itt az a szokás, hogy szakmai és társadalmi zsűri együtt értékeli a borokat.
Bronz, ezüst és arany minősítést lehet elérni a pontszámok alapján.
„Egy borverseny és amit mi itt tartunk Szakmáron az egy közösségi, építő
dolognak számít. Egy közösségben ez nagyon szép dolog. Olyan fehérborokat
kóstoltunk, főleg egy 2021-es évjárat után, amely egy nagyon nehéz és
komplikált évjárat volt, főként a nyári meleg miatt. Szinte felcserélődtek az
évszakok. Nagyon nehezen indult el a vegetáció.
Kaptunk egy olyan nyarat, amilyen nem volt az elmúlt húsz évben. Elégtek a savak és
munkás borokat kellett készíteni.”-nyilatkozott Kovács Róbert borász, zsűritag.
Fehérbor kategóriában Tamás Botond, rozé kategóriában Gotschall Zoltán,
vörösbor kategóriában pedig Döbrentei Sándor bora kapta a legmagasabb
pontszámot. Vacsorával, nótázással zárult a VII. Kistérségi Borverseny
Szakmáron.
FORRÁS: Kalocsa TV